Versenyfelhívás 2019

A vetélkedő célja

A vetélkedő célja az, hogy a versenyzők a munkájuk során használt tudásukat és képességeiket fejlesszék, bővítsék, és a megmérettetés tapasztalatait a mindennapi munka közlekedésbiztonságot érintő területein sikerrel és hatékonyan tudják majd alkalmazni, valamint, hogy a vetélkedő hozzájáruljon a szakmai közösség épüléséhez.


A vetélkedő típusa, helye, időpontjai

Közlekedési szakmai vetélkedő négy kategóriában és egy fordulóban.
Kategóriák:

 • közúti járművezető szakoktató,
 • közúti járművezető vizsgabiztos,
 • műszaki vizsgabiztos,
 • közúti ellenőr.


Helyszín és dátum: 2019. május 4. Groupama Tanpálya, Tanpálya Vezetéstechnikai Centrum, Hungaroring


A vetélkedő szervezője

KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. (KTI)

A nevezés és részvétel feltételei

A nevezés és a vetélkedőn való részvétel díjtalan.
Egy versenyző csak egy kategóriában nevezhet a vetélkedőn, ennek megsértése kizárást von maga után.

A vetélkedőn csak olyan közúti közlekedési szakember vehet részt, aki szerepel a szakmai névjegyzékben, nem áll tevékenységtől való eltiltás vagy felfüggesztés hatálya alatt, valamint az időszakos kötelező továbbképzést követő vizsgán megfelelt (a vetélkedő időpontjában az adott szakterületen érvényes igazolvánnyal rendelkezik).

A vetélkedőn való részvétel további feltételei kategóriánként:

 • “Közúti járművezető szakoktató” kategória esetén a közúti járművezető szakoktatói névjegyzékben szerepel, és nem áll tevékenységtől való eltiltás hatálya alatt;
 • „Közúti járművezető vizsgabiztos” kategória esetén a közúti járművezető vizsgabiztosi a névjegyzékben szerepel, továbbá 2017-ben és 2018-ban nem látott el járművezető gyakorlati szakoktatói tevékenységet, és nem áll tevékenységtől való eltiltás hatálya alatt;
 • „Műszaki vizsgabiztos” kategória esetén érvényes műszaki vizsgabiztosi engedéllyel rendelkezik, valamint nem áll vizsgabiztosi felfüggesztés alatt, és a kötelező továbbképzést követő vizsgán megfelelt (a vetélkedő időpontjában érvényes műszaki vizsgabiztosi igazolvánnyal rendelkezik);
 • „Közúti ellenőr” kategória esetén közúti ellenőri igazolvánnyal rendelkezik, ellene fegyelmi eljárás nincs folyamatban.

A nevezés online regisztrációval történik a www.szakmaiverseny.hu oldalon 2019. április 5-ig.


A vetélkedő lebonyolítása: feladatok és értékelés

A vetélkedőt a KTI bonyolítja le, ahol a kategóriánkénti elméleti tesztlapos előválogatót követően a továbbjutóknak két gyakorlati feladatot kell végrehajtaniuk.
A feladatok, illetve azok értékelése a vetélkedő napján és helyszínén a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. (KAV) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Közúti Gépjármű-közlekedési Hatósági Főosztályának illetékes munkatársai által kerülnek részletes ismertetésre.


Az elméleti feladat az alábbi témaköröket fedi le:

 • közúti járművezető szakoktató kategóriában: a közúti járművezető képzéssel kapcsolatos szakmai és jogszabályi ismeretek (különös tekintettel: 1988. évi I. törvény, 179/2011. (IX. 2.) Korm. rendelet, 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ), 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet, 84/2009. (XII. 30.) KHEM rendelet),
 • közúti járművezető vizsgabiztosi kategóriában: a közúti járművezető vizsgáztatással kapcsolatos szakmai és jogszabályi ismeretek (különös tekintettel: 1988. évi I. törvény, 179/2011. (IX. 2.) Korm. rendelet, 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ), 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet, 84/2009. (XII. 30.) KHEM rendelet),
 • műszaki vizsgabiztosi kategóriában: a közúti járművek műszaki megvizsgálásával kapcsolatos szakmai és jogszabályi ismeretek (különös tekintettel: 1988. évi I. törvény, 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM r., 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM r., 1/1990. (IX. 29.) KHVM r. 77/2009. (XII. 15.) KHEM-IRM-KvVM),
 • közúti ellenőr kategóriában: a közúti ellenőrzéssel kapcsolatos szakmai és jogszabályi ismeretek (különös tekintettel: 1988. évi I. törvény, 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM r., 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM r., 561/2006/EK r., 3821/85/EGK r., 261/2011. (XII. 7.) Korm. r., Európai legjobb gyakorlatra vonatkozó iránymutatás a rakományok rögzítéséhez a közúti áruszállításban, MSZ EN 12195-1:2011).


A vetélkedő díjazása

A regisztrált versenyzőknek garantált ajándék jár, amely a vetélkedő helyszínén, a regisztráláskor kerül átadásra.
A négy kategóriában az első tíz-tíz helyezett kerül díjazásra előreláthatóan az alábbiak szerint.

 • I. díj: Prémium vezetéstechnikai kurzus + 2 db Formula I belépő + 15 000 Ft-os üzemanyag utalvány
 • II. díj: Intenzív vezetéstechnikai kurzus + 15 000 Ft-os üzemanyag utalvány
 • III. díj: Standard vezetéstechnikai kurzus + 15 000 Ft-os üzemanyag utalvány
 • IV-VI. helyezett: 10 000 Ft-os üzemanyag utalvány
 • VII-X. helyezett: 6000 Ft-os üzemanyag utalvány

Továbbá a közúti járművezető szakoktatók, közúti járművezető vizsgabiztosok és a műszaki vizsgabiztosok kategóriájában az első három helyezett számára az ITM mentességet biztosít a soron következő kötelező továbbképzés alól.


Tájékoztatás

A szakmai vetélkedő hivatalos honlapja: www.szakmaiverseny.hu, amelyen a versennyel kapcsolatos tudnivalókról folyamatos tájékoztatást kapnak az érintettek.Egyéb rendelkezések

 1. A szervező semmilyen balesetért, sérülésért, a felszerelési tárgyakban keletkezett bármely kárért felelősséget nem vállal.
 2. A versenyzőknek és kísérőknek kötelességük betartani a vetélkedő helyszínének szabályzatát (Hungaroring), kötelesek a helyszínen úgy közlekedni, hogy a vagyon- és személybiztonságot ne veszélyeztessék. A versenyzők és kísérőik csak a kijelölt útvonalon közlekedhetnek.
 3. Szervező fenntartja magának a jogot a jelen versenykiírás megváltoztatására.

Kísérőprogramok

A résztvevőket és a kísérőket, családtagokat, gyermekeket a vetélkedő ideje alatt érdekes és szórakoztató kísérőprogramok várják: vezetéstechnikai szimulátorok, szakmai érdekességekről szóló ismeretterjesztő kiselőadások, a pályaalkalmassági vizsgálatoknál alkalmazott műszerek, mini KRESZ ügyességi park.


A helyszínek elérhetősége, megközelítése

Hungaroring:
2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Északról: az M3-as autópályán. Az autópályát a jelzésnek megfelelően a 20. kilométerkőnél hagyja el, és a táblázásnak megfelelően a Hungaroring versenypálya Mogyoród községen keresztül érhető el.
Délről: az M6-os autópályán Pécs, Szekszárd, Dunaföldvár, Dunaújváros útvonalon, vagy az M5-ös autópályán Szeged, Kiskunfélegyháza, Kecskemét útvonalon, vagy az M7-es autópályán Nagykanizsa, Siófok, Polgárdi, Székesfehérvár útvonalon érhető el.
Nyugatról: az M1-es autópályán közelíthető meg - Hegyeshalom, Győr, Tatabánya, Budapest - útvonalon.
Keletről: az M3-as autópályán közlekedve a Hungaroring keletről közvetlenül megközelíthető. Az autópályát a jelzésnek megfelelően a 20. kilométerkőnél hagyja el, és a táblázásnak megfelelően a Hungaroring versenypálya Mogyoród községen keresztül érhető el.